måndag 25 juli 2011

I Danmark kan dom göra film

En länge sedan vidrörd kategori coming right up; filmtips! Det var ett bra tag sedan jag senast såg en riktigt bra film och gjorde mig tid att skriva om den, men nu orkar jag inte hålla käft.
I Kina Spiser De Hunde är en Dansk, sjukt välgjord, actionkomedi som likt flera klassiska åttor eller nior (ex: en personlig favorit) görs av de bisarra situationerna, den undergrävda ironin i dem, konsekvenserna som tas itu med på de mest kyliga sätt och inte minst de många punchlines som höjs mot slutet av filmen.
Simpelt beskrivet handlar den om en misslyckad man som försöker fixa sitt misstag att ha slagit en bankrånare medvetslös med en tennisracket genom att a) råna en bank, och b) hjälpa bankrånaren ur fängelset. Till hjälp tar han sin kriminella bror och hans underordnade på en restaurang som trots sina alla bravader "ju bara är kockar".
Den briljanta titeln står för frågan om rätt eller fel som exemplifieras av hur dom i Kina äter hundar, för att dom kan rättfärdiga det. I grund och botten har man själv rättigheten att bestämma och skräddarsy sina etiska normer, till vad man själv är benägen att ta konsekvenserna för.
Skruvad svart humor när den är som bäst.

Spoiler alert!